Collageen en sport / blessures

Collageen en sport / blessures
Collageen is een eiwit dat veel belangstelling krijgt als ‘anti-aging’ product. Maar wist je dat collageen ook erg belangrijk is voor ons bewegingsapparaat? Het maakt voor 25% tot 30% deel uit van het totale eiwitgehalte in het menselijk lichaam.

Ook bij wondherstel en sport/blessures een belangrijk eiwit.
Er bestaan verschillende collageentypen, waarvan 80%-90% in het menselijk lichaam bestaat uit de typen I, II en III. Collageen komt onder andere voor in huid, botten en pezen (vooral type I), in kraakbeen (vooral type II) en in spieren en vaatwanden (vooral type III).

Collageen is een structuureiwit en staat bekend om haar belangrijke rol in het behoud van stevigheid, elasticiteit en kracht van verschillende soorten bindweefsel, zoals spieren, pezen en kraakbeen. Dat maakt collageen ook zo interessant om in te zetten voor een sneller herstel van (sport)blessures (bijvoorbeeld aan de kruisbanden), bij kraakbeenproblemen (zoals artrose) of peesontstekingen, voor spieropbouw (hypertrofie) en bij wondgenezing.
Maar niet elke vorm van collageen is even effectief in de opname ervan.

De structuur van collageen wordt gekenmerkt door het hoge gehalte aan de aminozuren ‘glycine’, ‘proline’ en ‘hydroxyproline’.

Bottenbouillon bevat veel collageen, maar wordt slechts voor een beperkt deel daadwerkelijk opgenomen. Dat is natuurlijk geen enkel probleem als je het regelmatig binnenkrijgt. Maar er zijn maar weinig mensen die wekelijks een soepkom vers getrokken bottenbouillon consumeren. (Ga bij voorkeur voor biologische, gras gevoerde dieren als je je eigen bottenbouillon trekt. En gebruik dan botten waar veel bindweefsel in zit, zoals de poten, nek, huid pezen en gewrichten.)

Er zijn ook mensen die dagelijks een schepje gelatine door de warme koffie of thee roeren. Maar ook niet iedereen ziet dit zitten vanwege de specifieke smaak ervan en niet elke vorm van gelatine is even “zuiver”.

Verminderde aanmaak van collageen, onder ander door verouderen.
Het lichaam kan ook zelf collageen aanmaken. De verminderde aanmaak van collageen toont zich door rimpels in het gezicht en een dunnere, slappere huid. Ook worden de nagels brozer, wordt het haar dunner. De gewrichten worden strammer en er treedt spierverlies op.

Dit zien we niet alleen bij het toenemen van de leeftijd. De aanmaak van collageen vermindert tevens door blootstelling aan de zon (UV) en onder invloed van toxines (roken, alcohol, luchtverontreiniging) en stress, doordat cortisol de productie van collageen remt.

Gehydrolyseerd collageen beter opneembaar.
De eiwitten in collageen zijn lange ketens van aminozuren. Met behulp van enzymatische hydrolyse wordt het eiwit afgebroken tot kleinere ketens van aminozuren (peptides). Deze worden gemakkelijker opgenomen, om zo in ons lichaam nieuwe collageenvezels te vormen. De prijs van gehydrolyseerd collageen supplementen ligt beduidend hoger dan van bijvoorbeeld gelatine. Toch is de opname ervan aanzienlijk beter en met name in de zoektocht naar het tegengaan van huidveroudering is de effectiviteit van gehydrolyseerd collageen (hydrolysaat) in grote mate wetenschappelijk onderzocht.

Wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit.
Uit verder onderzoek naar het dagelijks gebruik van gehydrolyseerd collageen is gebleken dat deze bioactieve vorm ook een positief effect heeft op het gebied van ons bewegingsapparaat. Verschillend onderzoek toont aan dat:

  • het de aan activiteit gerelateerde gewrichtspijn bij jongvolwassen atleten (zonder medische aandoening) verlicht en de mobiliteit verbetert;
  • het symptomen gerelateerd aan osteoarthritis (artrose) verbetert;
  • het de spiermassa- en kracht bij sarcopenie patiënten verbetert in combinatie met weerstandstraining;
  • het de botmineraaldichtheid (BMD) in postmenopauzale vrouwen verbetert.

Vanwege de aangetoonde effectiviteit en de betere opname van gehydrolyseerd collageen is een dagelijkse inname van deze soort vooral ook bij (sport)blessures te overwegen (van bij voorkeur type I, II én III), om het lichaam tijdelijk te ondersteunen voor een sneller herstel. Doe dit dan wel voor een periode van minstens 4 tot 8 weken.

Schroom niet om contact op te nemen als je hier vragen over hebt!