Slechts 49% van NL-ers voldeed in 2019 aan beweeg-richtlijn

Slechts 49% van NL-ers voldeed in 2019 aan beweeg-richtlijn

De wat? Beweeg-richtlijn?!
Ja! Nederland kent een heuse richtlijn voor wekelijkse lichaamsbeweging. Want bewegen draagt bij aan de algehele gezondheid!!
(Wat de richtlijn voor volwassenen en jeugd inhoudt, kun je verderop in dit artikel lezen.)

Paradoxaal genoeg bleek tijdens de coronapandemie (onder andere als gevolg van de verplichte sluiting van de sportscholen) echter circa 30 tot 50 procent van de Nederlandse bevolking minder te zijn gaan bewegen.

Maar daaraan voorafgaand was de score ook al niet zo best:
In 2019 voldeed slechts 49% van de Nederlanders aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad.

En misschien nog wel meer shocking! De groepen die minder vaak aan de richtlijn voldeden:

  • jongeren van 12 tot 18 jaar en
  • mensen van 65 jaar of ouder

Van degenen die wél(!) voldeden aan de beweegrichtlijnen had méér dan de helft een abonnement of lidmaatschap bij een sportschool- of vereniging!! 

(Klik hier voor meer informatie over de voordelig geprijsde abonnementen van Olympia voor het hele gezin of voor senioren)

beweegrichtlijn volwassenen

Wat houdt de beweegrichtlijn in?
Volwassenen zouden wekelijks ten minste 2,5 uur (150 minuten) ‘matig intensief’ moeten bewegen.
Bijvoorbeeld door 5 dagen per week een half uurtje te wandelen of fietsen. Dus het hoeft niet te gaan om hardlopen of intensief sporten, maar de hartslag zal wel licht moeten toenemen en dus hoger liggen dan uw ‘rusthartslag’.

Daarnaast wordt 2x per week spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Ook dit hoeft geen intensieve (kracht)training te zijn. Even 10 keer opstaan van een stoel uit zithouding is al spierversterkend. En wat vaker de trap op- en aflopen is botversterkend.

Al met al zou deze beweegrichtlijn haalbaar moeten zijn voor veel mensen. En het vermindert het risico op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en verlaagt de kans (bij ouderen) op botbreuken.

Bron: CBS

beweegrichtlijn jongeren